O društvu

Na Lozicah smo prav na dan slovenskega kulturnega praznika v letu 2003 ustanovili Društvo Zdravljica z željo, da obudimo društvene dejavnosti, ki bodo tako kot nekoč bogatile življenja tukajšnjih prebivalcev in privabljale obiskovalce od blizu in daleč. Odtlej v okviru društva letno organiziramo raznovrstne kulturne in družabne dogodke in se pogumno spopadamo tudi z izzivi večjih projektov, predvsem s področja ohranjanja kulturne dediščine.

Na kratko o Kulturnem - turističnem - športnem društvu Zdravljica Lozice

Društvo Zdravljica Lozice je bilo ustanovljeno na dan sobote 8. februarja leta 2003. Kakšno društvo? Kulturno, turistično in športno. Zakaj društvo? Da združimo pod eno okrilje vse obstoječe dejavnosti v vasi in jih nadgradimo, izboljšamo in da imamo po dolgih letih na Lozicah spet prosvetno društvo. Komu so aktivnosti društva namenjene? Vsem Lozičanom vseh generacij, organizatorjem in obiskovalcem.

S temi besedami so ustanovitelji društva: Marko Nabergoj, Matjaž Trošt in Marjan Mislej in ostali člani iniciativnega odbora povabili vse krajane na ustanovni občni zbor. In tako se je začelo!

Ideji za ime in znak društva prihajata iz loziške zgodovine. Po pisanih virih je namreč Stanko Premrl uglasbil Prešernovo Zdravljico prav na Lozicah, motiv stiliziranega mlinskega kolesa pa pripoveduje zgodbo o pomenu mlinarstva in žagarstva v teh krajih. V preteklosti je bilo na Lozicah ob Močilniku kar devet mlinov in dve žagi. Logotip društva je delo Leona Furlana iz Ajdovščine.

Danes društvo šteje že preko 160 članov, tradicionalnim prireditvam se vsako leto pridružujejo novi projekti in s tem novi izzivi, s katerimi se pogumno spopadamo z željo, da obogatimo dogajanje v vasi in da pridamo trajen pečat vsaj delčku bogate dediščine naših prednikov.

KONTAKTNI PODATKI:

Mojca Vrtič

mobitel: 031 524 606

elektronski naslov:dTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.